Jaarthema

Jaarthema

Jaarthema van de NGK Rijnsburg

 Ieder jaar gebruiken we in onze gemeente een jaarthema, dat bijvoorbeeld terugkomt in preken en tijdens huisbezoeken. Het thema van dit jaar is: (Hoe) kennen wij God?

1. Bijbelse hoofdlijnen 


God kennen: je leven hang er vanaf!
Het kennen van God is van het allergrootste belang. Want je leven hangt er letterlijk van af! Eeuwig leven. Dat maakt Jezus duidelijk aan het begin van zijn Hogepriesterlijk gebed voor zijn leerlingen
: “Het eeuwige leven, dat is dat zij U kennen, de enige ware God, en Hem die U gezonden hebt, Jezus Christus” (Johannes 17: 3). 


Hoe je God leert kennen
God kennen is niet iets vanzelfsprekends. Daarvoor is nodig dat God Zichzelf aan ons bekendmaakt. Maar gelukkig, dat
heeft Hij gedaan. In artikel 2 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis lees je in het kort hoe: 

  • door de schepping. God heeft de wereld geschapen en onderhoudt en bestuurt deze; en 
  • God laat Zichzelf nog veel duidelijker kennen door Zijn Woord, de Bijbel. 

De apostel Paulus schrijft daarom terecht in Romeinen 1: 20 en verder dat de mensen die God niet kennen of gehoorzamen geen enkel excuus hebben. Niemand kan later zeggen: ik heb nooit geweten dat er een God was! 


Kortom, God laat zich kennen in alles wat Hij heeft gemaakt, heeft gedaan en heeft gezegd. En al kunnen we God niet zien, we leren hem bovenal kennen door Jezus - de enige Zoon van God, die zelf God is. (Johannes 1: 18). Om God te leren kennen, moet je dus bij Hem zijn! 
 
Kunnen wij God volledig kennen?
Goed, maar daarmee is nog niet meteen gezegd dat wij God dus ook volledig kennen zoals Hij is. Dat ligt niet aan God, maar aan ons. Het is voor ons als gebrekkige mensen ónmogelijk om de volkomen en volmaakte God volledig te kennen. God is zó oneindig groot en veelzijdig, dat Hij niet in ons beperkte denkvermogen past. Maar dat hoeft ook niet. Artikel 2 van de Nederlandse Geloofsbelijdenis geeft aan dat God Zich aan ons bekend maakt
voor zover dit voor ons in dit leven nodig is tot Zijn eer en tot ons behoud. We hoeven dus niet alles van God te weten om Hem toch voldoende te kennen. De begrenzing in het God helemaal kennen zit bij ons. Dat vraagt geloof én bescheidenheid in het denken en spreken over God.   


God leren kennen in de Schepping en in Zijn Woord. Het kan! Houd er wel rekening mee dat je als beperkt mens nogal eens de neiging hebt om selectief te kijken, te lezen en te luisteren. Op die manier filter je gemakkelijk weg wat je niet ligt of aanspreekt. Bijvoorbeeld Gods toorn of heiligheid. Of voeg je juist dingen toe, die Hij helemaal niet is! Zo creëren we allerlei godsbeelden die God geen recht doen. En vermenselijken we het dienen van Hem. 


Een gebod van levensbelang
Juist daarom gaf God ons dit gebod: “maak geen godenbeelden, geen enkele afbeelding”. Dat gaat niet alleen om afgodsbeelden, maar ook om het maken van een voorstelling van Hem die Hij niet is. Het is maar goed dat we dit gebod gekregen hebben. Want ons Godsbeeld bepaalt niet alleen wát je gelooft, maar ook hóe je gelooft en hoe je leeft. Dus ook hoe je naar anderen kijkt, en naar de wereld. 


Is God vooral heilig, en ontvlamt Hij snel in toorn om het kwaad, om de zonde? Dikke kans dat jij dan ook gemakkelijk vervalt in “wij-zij denken”. De kerk tegen de wereld. Is God voor jou vooral liefdevol en genadig? Een God die vergeeft en wereld zó lief heeft dat Hij Zijn Zoon er voor over had om haar te redden? Dan heb je veel sneller de neiging om zelf ook de wereld op te zoeken en het goede nieuws daarin te verspreiden. Omdat je net als God niet wilt dat er mensen verloren gaan. God leren kennen zoals Hij is. Soms is er een persoonlijke beeldenstorm voor nodig om het in ons vastgegroeide Godsbeeld te toetsen en dan te kijken wat er van blijft staan.   
 
Gods eigenschappen: niet in één beeld te vangen
Mooi in dit verband is het om te lezen hoe God Zichzelf aan Mozes openbaart, wanneer deze voor de tweede keer de geboden op schrift ontvangt, door God persoonlijk gegraveerd in stenen platen. (Exodus 34!). Prachtig om de vele kanten van Gods eigenschappen eens één voor één bij langs te gaan. En deze wat dieper te overdenken. 


Wat zegt God hier eigenlijk over Zichzelf? En klopt dat ook met het beeld dat wij van hem hebben gemaakt? Het is van groot belang dat we niet alleen op onze eigen verbeelding van God afgaan, maar dat we onze voorstelling van Hem steeds blijven toetsen en laten bijstellen of corrigeren. Blijf daarom lezen in Zijn Woord. Blijf luisteren naar de levende verkondiging ervan. Levend, inderdaad. Want God is niet statisch. Hij is niet in één beeld te vangen. 

Gods Geest helpt


Maakt het jou nieuwsgierig naar wie God is? Verlang jij er naar om hem steeds beter te leren kennen? Het is zoals in een relatie. Dat kost tijd en persoonlijke aandacht. Contact maken, elkaar spreken en naar elkaar luisteren.  
Hoe doe je dat? Gelukkig krijgen we hulp. Want God schenkt ons Zijn Geest om niet alleen ons verstand, maar ook ons hart voor Hem te openen. Wil jij dat graag, maar merk je er soms weinig van? Bid er om en
blijf bidden. Onze hemelse Vader heeft ons namelijk beloofd de heilige Geest te geven aan wie Hem erom vragen (Lukas 11: 13). 
 
Elkaar aanvullen
Niet alleen in ons
kennen van God schieten we tekort. Ook in ons spreken over Hem. Daarom hebben we elkaar ook hard nodig! Samen luisteren, samen nadenken en spreken over wie God is voor jou en voor mij. Dat zorgt voor prachtige aanvullingen. Het maakt het geloofsgesprek ook heel persoonlijk. Maar zo persoonlijk is God ook! Hij is de God van jou en van ons allen samen. Wat een rijkdom! En die God werd zelfs mens, zoals wij. God ver weg? Ach, dichterbij kon Hij niet komen. Jezus Christus, ook wel de Zoon van God genoemd; Hij heeft ons de Vader doen kennen. En niemand kan tot de Vader komen dan door hem. Want wie Jezus kent, leert God kennen (Johannes 14: 6-7). Het is daarom belangrijk dat we Jezus Christus centraal stellen in ons persoonlijk leven met God. En in onze gesprekken met elkaar. Want God is één en alleen wanneer we in Christus verbonden blijven zullen we ook de eenheid in ons geloof in die God kunnen bewaren. 


Samen ontdekken
Daarin ligt komend seizoen een mooie uitdaging voor ons als gemeente. Om samen in de naam van Jezus verder te ontdekken wie God is.  Bijvoorbeeld door elkaar en onze kinderen te vertellen over Gods grote daden. (Psalm 78:4/Handelingen 2: 11). Wat heeft God gedaan in jouw leven? Dat je daarbij soms lang niet alles meteen scherp ziet is begrijpelijk. Want nu kijken we nog in een wazige spiegel, maar straks staan we oog in oog. Nu kennen we God nog beperkt, maar straks zullen we Hem volledig kennen (1 Korintiërs 13: 12), op de dag dat de HEER komt en de kennis van de HEER de aarde vervullen zal, zoals het water de bodem van de zee bedekt (Jesaja 11: 9). 


“We vragen dat u Gods wil ten volle mag leren kennen door de wijsheid en het inzicht die zijn Geest u schenkt. Dan zult u leven zoals het past tegenover de Heer, Hem volkomen welgevallig. U zult vrucht dragen door al het goede dat u doet, uw kennis van God zal groeien en u zult door zijn luisterrijke macht de kracht ontvangen om alles vol te houden en alles te verdragen”.  

(Kolossenzen 1: 9b-11). 


2. Praktische toepassing

 

God kennen en je dagelijks leven
Het kennen van God geeft richting aan de praktijk van je leven. Je huwelijk, werk, school, werk in de gemeente en je vrije tijd. Zo raakt alles steeds meer afgestemd op de wil van God de Vader. Dit is ook de opdracht die Paulus ons meegeeft in Romeinen 12:1 en 2. Met name in vers 2 roept hij op om niet gelijkvormig te worden aan deze wereld, maar om onszelf te veranderen door ons denken te vernieuwen en te ontdekken wat God wil en wat goed, volmaakt en Hem welgevallig is. 

Het vernieuwen van ons denken is niet gemakkelijk in deze wereld. We zijn zoveel bezig met alles van deze wereld dat ons denken daardoor beheerst wordt. Als gevolg daarvan worden onze keuzes beïnvloed. De kleine dagelijkse keuzes, maar ook de grote en belangrijke. Steeds meer gelijkvormig worden aan Christus kan alleen als je Hem echt wilt leren kennen. Hiervoor is nodig dat we een levendige relatie met Christus onderhouden door dagelijks Bijbel te lezen, daarover na te denken, ons leven in gebed te delen met God en Hem te vragen om inzicht en wijsheid. Zo komt er langzamerhand minder van deze wereld en meer van Christus in ons leven. 
 
God kennen en je gebedsleven
God beter leren kennen is ook voor je gebedsleven onmisbaar. Jezus zegt in Joh. 15:7:
“Als jullie in Mij blijven en mijn woorden in jullie, kun je vragen wat je wilt en het zal gebeuren.”  Je kunt dus niet zomaar alles vragen aan God en verwachten dat alles maar gebeurt. Het gaat erom dat je bidden gericht is op Gods wil, op wie God is. En dat je dan ook kunt onderscheiden wat van belang is in je leven en dat van de mensen om je heen. 

Op deze manier wordt God, en Gods woord realiteit in je leven. Je herkent steeds beter je eigen zondige ik in de spiegel van Gods woorden én je kunt in alle omstandigheden troost en vreugde vinden bij God. Omdat je Hem kent; omdat je weet wat Hij heeft gedaan, doet en zal doen! Dit alles is onmisbaar in de voortdurende heiliging van je leven. En voor groei in geloof en standvastigheid. En kunt dan, door Gods Woord en Geest geleid, krachtig standhouden in deze wereld en vreugde vinden in Hem. 

Wees altijd verheugd, bid onophoudelijk, dank God onder alle omstandigheden, want dat is wat Hij van u, die één bent met Christus Jezus, verlangt. (1 Thessalonicenzen 5:16-18) 
 

God kennen en geloofsvreugde 

Ook je geloofsvreugde heeft alles met dit jaarthema te maken. Want hoe kun je altijd verheugd zijn zoals Paulus schrijft? Ben je verheugd in de kerk? In gemeenteleden om je heen of juist in eigen geloofsgroei? Geen van deze zaken zijn in zichzelf verkeerd. En het is mooi als je daarin vreugde kunt vinden. Maar hoe vaak lijdt onze geloofsvreugde onder deze dingen? Het is niet stabiel, het gaat op en neer als de golven van de zee. Vreugde is onmisbaar in ons geloofsleven. Het geeft ons energie, liefde en het zet ons in beweging! Maar het moet wel vast staan in wie God is en wat Hij heeft gedaan. Anders houdt het geen stand. En dáárvoor is het nodig dat je God steeds beter leert kennen en Hem dagelijks voor ogen houdt. (Deut. 6: 6-7). 
 
Heb plezier in het lezen van de Bijbel om te ontdekken wie God is, wat God van ons vraagt en hoe wij in vreugdevolle dankbaarheid voor Hem kunnen leven! Want als je vreugde ervaart en verwonderd bent in wie God is, dan vind je ook vreugde in het doen van zijn goede geboden. En loop je niet meer de weg van deze wereld. Hoe meer je de Bijbel leest en dit mag ontdekken, hoe meer je de Bijbel wílt lezen. Hoe dichter je bij God komt in gebed, hoe meer je ook geniet van het in gesprek gaan met God. Omdat je Hem kent! 

Share by: